Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Antandros Resim Sergisi Ankara'da törenle açıldı

Antandros Resim Sergisi Ankara

Antandros Antik Kenti Fotoğraf Sergisinin açılışı Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından gerçekleştirildi.

Antandros Antik Kenti Fotoğraf Sergisinin açılışı Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından gerçekleştirildi.
Kazdağları’nın antik zenginliği tarihi Antandros Kenti fotoğraf sergisi TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekilleri ve çok sayıda davetlinin katılımı ile TBMM’de açıldı.
Edremit Belediyesi ve Antandros Derneği tarafından kazı çalışmaları devam eden Kazdağları’nın ve Kuzey Ege’nin tarihi antik kenti Antandros’ta (AFİAP) sanat tarihçisi ve fotoğraf sanatçısı Firdevs Sayılan tarafından çekilen 32 fotoğraftan oluşan sergi TBMM Mustafa Necati Kültür Evi’nde açıldı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, CHP Balıkesir Milletvekileri A.Nedret Akova, Namık Havutça, Haluk Ahmet Gümüş, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Edremit Kaymakamı Abdulhamit Erguvan, CHP Genel Sayman Yardımcısı Ali Kemal Deveciler, Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ertaş, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda davetlinin katıldığı serginin açılışı Meclis Başkanı Çiçek tarafından gerçekleştirildi.
TBMM Başkanı Çiçek açılışta yaptığı konuşmada, “Öncelikle böyle güzel bir çalışmaya ev sahipliği yaptığımız için kendimi mutlu hissediyorum. Bu coğrafya birçok medeniyete ev sahipliği yapıyor. Bunların bir kısmını biz görüyoruz ama önemli bir kısmı toprağın altında. Bunlar ülkemizin önemli zenginlikleridir ve gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli hazinelerimizidir. Bunların gün ışığına çıkarılması hem bizim ülkemizin insanı hem de insanlık için çok önemlidir. Bu bölgemiz hakikaten gezilmeye, görülmeye değer, doğal miras olarak en zengin bölgelerden birisidir. İnşallah hep beraber sahip çıkarız ve yer altında ki zenginlikleri de gün ışığına çıkarmak suretiyle dünyaya da tanıtmış oluruz. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Herkesi ve tüm Ankaralıları buraya davet ediyorum” diye konuştu.
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, 2750 yıllık geçmişe sahip olan Antandros Antik Kenti’nin Anadolu’nun ve Avrupa’nın tarihine ışık tutacak önemli bir değer olduğunu belirterek, “Edremit Belediyesi olarak Antandros’un tarih, kültür ve turizm açısından bölgemizin yükselen değeri olduğunun ve bizlere gelecek nesillere aktarılmak üzere emanet edildiğinin bilincindeyiz. Geçmişine sahip çıkmayan nesillerin geleceği doğru kuramayacağı düşüncesi ile yaklaşık 15 yıldır büyük bir emek ve özen ile ortaya çıkarılan Antandros Antik Kenti’nde ki çalışmalara destek olmayı hem bir görev, hem de geleceğe yönelik bir sorumluluk olarak görüyoruz. Dünyanın ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yapan ve Roma kentinin kurucusu Aeneas’ın gemilerini inşa ettiği Antandros, ülkemiz ve bölgemiz turizmine ciddi bir ivme kazandıracaktır. Bu öngörü çerçevesinde Antandros’un en kısa sürede ören yeri statüsünü alıp, turizm açılması için belediyemiz imkânları ölçüsünde katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Açılışta halk oyunları gösterileri sunulurken, Antandros`tan gemi ile İtalya`ya giderek Roma kentini kuran Anenas soğuk heykeli katılımcılar tarafından ilgi ile karşılandı. "Kazdağları`nın Antik Zenginliği Antandros Gün Işığına Çıkıyor" fotoğraf sergisi 28 Aralık 2014 tarihine kadar açık kalacak.
Antandros Antik Kenti: Edremit’in Altınoluk Mahallesi`ne 2 km. uzaklıkta yer alan önemli bir Troas kentidir. Mysia ile Troas arasında uzanan yolu kontrol eden stratejik bir konumda yer alan Antandros’un kuruluşu, bazı antik yazarlara göre Troia Savaşı’nın öncesine kadar uzanmaktadır. 1989-1995 yılları arasında aralıklarla sürdürülen Müze kurtarma kazılarında ele geçen eserler Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. 2000 yılında yüzey araştırmasıyla başlanan akademik kazı çalışmaları 15. yılına girmiştir. Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Gürcan Polat ve ekibi tarafından 2001 yılından bu yana, farklı alanlarda kazı çalışmaları sürmektedir.



  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli